środa, 13 kwietnia 2011

Zwyczaje delfinów

Delfiny są bardzo towarzyskimi zwierzętami, żyjącymi zarówno w grupach jednej płci, jak i mieszanych z samicami, samcami i młodymi. Zawsze pomagają sobie podczas łowów, narodzin i chorób. Ta współpraca jest niezbędna do przeżycia.

Dorosłe delfiny osiągają długość 1,9-3,9 m i wagę 150-275 kg a ich długość życia wynosi 25 do 30 lat. Dojrzałość płciową osiągają w wieku około 6-8 lat. Delfina butelkonosego myli się często z morświnem, który jest mniejszy, ma krótszy nos i nie tak zgrabną budowę. Z trzech podgatunków delfina butelkonosego, tursiops truncatus truncatus żyje w Oceanie Atlantyckim i Morzu Śródziemnym, tursiops truncatus gilli w umiarkowanej klimatycznie części północnej Oceanu Spokojnego, a tursiops truncatus aduncus w Morzu Czerwony i Oceanach Indyjskim i Spokojnym. Największymi wrogami delfinów są rekiny i orki. Ludzi pływających w pobliżu, delfiny postrzegają jako słabszych członków stada i w wypadku np. ataku rekina, odciągają go od człowieka albo stają w jego obronie.

Część dnia poświęcają zabawie. Porozumiewają się za pomocą gwizdów i specjalnych dźwięków. Nie wiadomo dotąd, jak bardzo złożona jest mowa delfinów, ale bez wątpienia mogą się one rozpoznawać i dobrze porozumiewać używając swej "mowy".  Delfiny "rozmawiają" ze sobą dzięki echosondzie, działa ona  w taki sposób, że wysyła serię dźwięków wysokiej częstotliwości (dźwięki słyszane przez człowieka 0,25 kHz do ultra dźwięków, których nie możemy słyszeć 80-220 kHz) a gdy któryś z nich trafi na przeszkodę to powracające odbicie dźwięku jest odbierane przez delfina. Mózg delfina potrafi interpretować powracające sygnały. Z pomocą echosondy może otrzymać "obraz" otoczenia, oraz ustalić odległość, położenie i wielkość zdobyczy.

Delfiny spożywają ryby wielu rozlicznych gatunków. Sposób polowania na nie jest uzależniony od rodzaju ryb. Delfiny prawie zawsze współpracują ze sobą, kiedy atakują ławicę ryb.Gdy się zbliżają, ryby próbują uciec. Delfiny, porozumiewając się ze sobą gwizdami, wspólnie osaczają ławicę. (Uważa się, że delfiny używają dźwięków również w celu zdezorientowania i ogłuszenia ryb.)
Kiedy nie brak ryb, czy to pojedynczo pływających, czy też ławic, delfiny polują podczas dnia. Gdy ryb jest mało, polują na ośmiornice i ryby żyjące przy dnie, zazwyczaj nocą, kiedy denne ryby są aktywne. W nocnych łowach uczestniczy mniejsza niż zazwyczaj, liczba delfinów jednocześnie. Delfiny potrafią wyskoczyć w powietrze, na przykład aby zobaczyć gdzie znajdują się polujące ptaki morskie, gdyż tam najprawdopodobniej są również ryby.

Kiedy delfiny śpią, leżą przy powierzchni wody i podnoszą się odruchowo do góry podczas nabierania powietrza, aby otwory, którymi oddychają, wynurzyły się na powierzchnię.
Dużo wiadomo na temat delfinów jednak pewne sfery ich życia są nadal zagadką.

Delfiny-rozmnażanie

Nie wszyscy wiedzą iż delfiny to ssaki, często mylnie nazywane są rybami a powodem tego jest ich środowisko naturalne(morza,oceany). 

Od ryb odróżnia je między innymi to, że nie posiadają skrzel tylko płuca, samice są żyworodne i rodzą jedno młode. Żyją w grupach. Najbardziej znanym gatunkiem delfina jest delfin butelkonosy (stalowoszare mają kopulaste łby i krótkie pyski). Delfiny butelkonose łączą się w pary w okresie wiosny i lata. Młode, które rodzą się pod wodą,przychodzą na świat 10-12 miesięcy później. (Delfiny mogą rodzić się na głębokości kilkuset metrów i pozostawać pod wodą do 15 minut.)  

Co najmniej dwie samice chronią matkę i młode podczas porodu. Jest to niezbędne gdyż krew, którą samica traci podczas porodu, często zwabia rekiny. "Asystujące samice" mogą czasem pomagać w samym porodzie. Samice wspólnie pomagają noworodkowi dotrzeć do powierzchni wody, aby mógł po raz pierwszy w życiu zaczerpnąć powietrza.

Podobna pomoc jest udzielana kiedy delfin się zrani. Zraniony "krzyczy'' do innych prosząc o pomoc w wydostaniu się na powierzchnię dla nabrania powietrza. 

Samice zajmują się swymi młodymi przez minimum 16 miesięcy i dlatego mogą rozmnażać się tylko co drugi, lub co trzeci rok. Delfiny nie są "wiernymi" zwierzętami i zdarza się często, że za każdym razem samica parzy się z innym samcem.